SIGN IN

The latest

News & Updates

Γιατί πρέπει να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα στα παιδιά? (Part 2)

Soft Skills - Growth Mindset

Η παρουσίαση των δεξιοτήτων, που μπορούν να καλλιεργηθούν στα παιδιά καθώς αυτά καταπιάνονται με την επιχειρηματικότητα, συνεχίζεται. Στο δεύτερο άρθρο μας αναφερθήκαμε στη δημιουργικότητα που αναπτύσσεται κι εξελίσσεται. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

3. Ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων

Φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, τα ενθαρρύνουμε αυτομάτως και με άμεσο τρόπο να συνδιαλαγούν και να συνεργαστούν με άτομα που δε γνώριζαν πιο πριν. Είναι πολύ πιθανό να μην ταιριάζουν αλλά να πρέπει να αλληλεπιδράσουν και να βρουν τρόπους ώστε να είναι παραγωγικοί και να επιτυγχάνουν κάθε φορά τους στόχους τους. Ο διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων, η διαχείριση των διαφωνιών και η επίλυση των προβλημάτων απαιτούν υψηλές επικοινωνιακές δεξιότητες. Μπορούμε να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα αυτού του skill, αρκεί να σκεφτούμε πόσες φορές έχουμε κληθεί να κάνουμε τα προαναφερθέντα; Ενδέχεται και κάθε μέρα! Επίσης, τα παιδιά, ως μέλη μας επιχείρησης μαθαίνουν να παρουσιάζουν αποτελεσματικά τον εαυτό τους, το προϊόν ή την υπηρεσία τους και παραθέτουν τα κατάλληλα επιχειρήματα ώστε να καταλήξουν στη συμφωνία που επιθυμούν.

Αναμφισβήτητα, η στοχοπροσήλωση, η δημιουργική σκέψη και η καλλιέργεια των επικοινωνιακών δεξιοτήτων αποτελούν βασικά skills της εποχής μας κι αναπτύσσονται αποτελεσματικά στα παιδιά μέσω της επιχειρηματικότητας. Ποιο είναι το τέταρτο skill;

4. Ανάληψη ρίσκου- Πρωτοβουλία

Ρίσκο! Πολύ συχνά οι επιχειρηματίες έρχονται αντιμέτωποι με αυτό. Τι γίνεται όμως, όταν το παιδί έρχεται σε αυτή τη θέση; Πολλοί γονείς –πόσο μάλλον οι Έλληνες γονείς- προσπαθούν να προστατέψουν τα παιδιά τους από τέτοιου είδους καταστάσεις. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και χαρακτηριστικά όπως η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η αλαζονεία και φυσικά η αδυναμία επίλυσης προβλημάτων. Επομένως, είναι ωφέλιμο μέσα σε ελεγχόμενα κι επιτρεπτά όρια φυσικά, το παιδί να ρισκάρει και να παίρνει αποφάσεις μόνο του. Να γνωρίσει με βιωματικό τρόπο πως το ρίσκο κάποιες φορές οδηγεί στην αποτυχία κι επομένως στην αναζήτηση λύσεων ενώ άλλες πάλι μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες προοπτικές. Για παράδειγμα, μία συμβατική εργασία εξασφαλίζει έναν συγκεκριμένο μισθό, όμως, η σύσταση μίας εταιρίας, που χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο ρίσκου, δύναται να οδηγήσει σε καλύτερες απολαβές και μεγαλύτερη επιτυχία.

Επομένως, ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να πάρουν πρωτοβουλίες, να κάνουν λάθη, να βρουν λύσεις κι εν τέλει να γίνουν υπεύθυνα. Εξάλλου, οφείλουμε να τα προετοιμάσουμε για τις προκλήσεις που θα συναντήσουν σε αυτόν τον κόσμο.

5. Καλλιέργεια συνηθειών εργασίας

Πόσες φορές δεν έχετε τσακωθεί με το παιδί σας επειδή δε διάβασε τα μαθήματά του ή δε διαχειρίστηκε σωστά το χρόνο του ώστε να ολοκληρώσει όλες του τις υποχρεώσεις; Μέσα σε ένα επιχειρηματικό πλαίσιο τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν σωστή διαχείριση χρόνου κι ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Λειτουργούν ομαδικά και χωρίζουν αρμοδιότητες ώστε το καθένα να έχει συγκεκριμένο πεδίο εργασιών και ξεκάθαρο στόχο. Μαθαίνουν έτσι να είναι συνεπή κι αναπτύσσουν το αίσθημα υπευθυνότητας.

Η εποχή μας αλλάζει και καλούμαστε να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για δουλειές που σήμερα δεν υπάρχουν. Είναι σημαντικό να τα εφοδιάσουμε με δεξιότητες ζωής για να κάνουν σωστές επιλογές.

Make them think like an entrepreneur and you will be impressed.

You might be interested in …

Need more info about our classes?

Get in touch today!