SIGN IN

The latest

News & Updates

Η Νοοτροπία της Ανάπτυξης – Το Growth Mindset στην Ελλάδα

Growth Mindset Insight II

Στην ομάδα της Growth Mindset μιλάμε πολύ συχνά για τις δεξιότητες (Soft Skills) και πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξή τους, ειδικά κατά τις νεαρές ηλικίες. Είναι σημαντικό όμως να θυμηθούμε τον μηχανισμό που επιτρέπει στις καινούργιες δεξιότητες να αναπτυχθούν και να εναλλαχθούν με αρμονία – την νοοτροπία μας. 

Η έννοια της νοοτροπίας θα μπορούσε να αναλυθεί μέσα από αρκετά σύνθετες τεχνικές, αλλά τελικά, στη βάση της, η νοοτροπία ορίζεται ως το σύνολο των πεποιθήσεων, των σκέψεων, ακόμη και των φόβων μας, τα οποία τελικά καθορίζουν την συμπεριφορά και την δράση μας. 

Με βάση τον παραπάνω ορισμό, καθώς και την ατομική διαφορετικότητα, μπορούμε να συμπεράνουμε πως θα πρέπει να υπάρχουν πρακτικά άπειρα είδη διαφορετικών νοοτροπιών. Ενώ τεχνικά ο ισχυρισμός αυτός είναι αληθής, οι άνθρωποι προτιμούμε να εξετάζουμε τα πράγματα και μακροσκοπικά, γεννώντας έτσι επιστήμες όπως η κοινωνική και η στατιστική ψυχολογία. Μέσω αυτών των, συγκριτικά πρόσφατων επιστημών, έχουμε παρατηρήσει πως είναι αρκετά ασφαλές, να ομαδοποιήσουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των ανθρώπινων νοοτροπιών, διακρίνοντας έτσι κάποια θεμελιώδη είδη. 

Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, 2006

Η παγκοσμίου φήμης, καθηγήτρια ψυχολογίας, Δρ Κάρολ Ντουέκ, μόλις χρησιμοποίησε κάποιες από τις σελίδες του βιβλίου της, με τίτλο: “Mindset”, για να δώσει τον ορισμό της Νοοτροπίας της Ανάπτυξης, γνωστής και ως Growth Mindset. Ο ορισμός μπορεί να συμπυκνωθεί στο εξής: Υιοθετώντας την Νοοτροπία της Ανάπτυξης, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως ακόμα και οι πιο βασικές ικανότητες μπορούν να αναπτυχθούν μέσω της επιμονής και της επανάληψης – Η ευφυία και το ταλέντο αποτελούν απλώς ένα σημείο εκκίνησης. 

Η Ντουέκ κατάφερε με αυτή την πρόταση να δημιουργήσει ένα κίνημα το οποίο είχε αντήχηση σε παγκόσμιο επίπεδο και το οποίο σιγά-σιγά αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την εκπαιδευτική διαδικασία. 

Κύκλοι Ανατροφοδότησης

Το πιο βασικό συστατικό της Νοοτροπίας της Ανάπτυξης είναι ο Κύκλος Ανατροφοδότησης. Αυτή η, συγκριτικά απλή, λειτουργία, όταν γίνει μέρος της σκέψης μας, μας επιτρέπει να εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των πράξεων μας, να εντοπίζουμε τις ελλείψεις μας και να τις καλύπτουμε γνωστικά, ώστε, με την κάθε επανάληψη να βελτιώνεται η ποιότητα της δουλειάς μας. 

Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουμε να «σπάσουμε το καλούπι» και να καταλήγουμε πάντα σε ένα καλύτερο σημείο από το σημείο εκκίνησής μας. 

Γνωρίστε τον εχθρό

Η Στατική Νοοτροπία είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Είναι ο τρόπος σκέψης ο οποίος, βασιζόμενος στα πιο αρχέγονα προστατευτικά ένστικτα του οργανισμού μας, θέτει συνεχώς εμπόδια την ανάπτυξη και την ανάληψη ρίσκου. Ενώ η Νοοτροπία της Ανάπτυξης μας προτρέπει να εξελιχθούμε, η Στατική Νοοτροπία μας επιτρέπει να επιβιώσουμε.

Ας δώσουμε όμως και στην Στατική Νοοτροπία την ευκαιρία να εξεταστεί μακροσκοπικά. Τα πλεονεκτήματά της είναι αδιάσειστα και είναι αυτά που μας έχουν επιτρέψει να επιβιώσουμε εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Η ζωή φαίνεται πως πάντα προτιμούσε την ασφάλεια της σταθερότητας παρά το ρίσκο του αγνώστου. 

Αυτό φυσικά άλλαξε όταν το ανθρώπινο είδος ανανέωσε την αντίληψη του για τον ίδιο του τον εαυτό. Από απλοί βιολογικοί οργανισμοί, με στόχο την επιβίωση και την αναπαραγωγή, μετατραπήκαμε σε πολύπλοκα, φυσικά και πνευματικά, όντα, οπλισμένα με στόχους και φιλοδοξίες. Πλέον, η διανοητική και ψυχική μας ανέλιξη απαιτούσε ενα νέο σύστημα σκέψης, το οποίο να στοχεύει στην αυτοβελτίωση, με δεδομένο φυσικά το νέο επίπεδο ασφάλειας που μας προσέφεραν οι σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. 

Είναι λοιπόν απαραίτητο να αποτάξουμε πλήρως το «απαρχαιωμένο» σύστημα σκέψης της Στατικής Νοοτροπίας;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. 

Είναι σημαντικό να κρατήσουμε και να μεταμορφώσουμε τα ενισχυτικά για την ζωή, στοιχεία της Σ.Ν., όπως την καχυποψία σε υγιή σκεπτικισμό και την στασιμότητα σε μια βάση, η οποία θα μας προσφέρει σταθερότητα όταν την έχουμε ανάγκη. 

Τελικά, το κατευθυντήριο κίνητρό μας θα πρέπει να είναι πάντα η βέλτιστη αξιοποίηση των εργαλείων που έχουμε στην διάθεσή μας. 

Ένα μικρό, ανθρώπινο βήμα

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει πραγματοποιήσει τεράστια βήματα, σχετικά με την πνευματική, διανοητική και ψυχική του ανάπτυξη. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν πως είμαστε ακόμα στην αρχή, πως η τάση για εξέλιξη θα συνεχίσει να αυξάνεται και συνεπώς να ευνοεί και να ανυψώνει την ανθρώπινη ύπαρξη. 

Το επόμενο βημα είναι να εξασφαλίσουμε την σίγουρη μετάδοση αυτού του κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, ομαδικά και ατομικά, έχοντας ως σημείο εκκίνησης το τοπικό και το εθνικό μας περιβάλλον. 

Από τον Αριστοτέλη στην Ελλάδα του σήμερα

Ο Ελλαδικός χώρος έχει ,ανα τους αιώνες, φιλοξενήσει πνευματικές φιγούρες που συνέβαλλαν στην δόμηση του σύγχρονου τρόπου σκέψης και στην ανύψωση του ανθρώπινου νου, όπως αυτή περιγράφηκε προηγουμένως. Ένα από τα πιο σύγχρονα, «αρχαία», πνευματικά ρεύματα, και σίγουρα μία ομολογία της ορθότητας αυτής της ανάλυσης, είναι ο εμπειρισμός του Αριστοτέλη. 

Ο εμπειρισμός μας αποδεικνύει πως, εφόσον οι σκέψεις και οι πράξεις μας διαμορφώνονται με βάση τα αισθητηριακά μας ερεθίσματα, οφείλουμε να ανανεώνουμε συνεχώς τις βάσεις δεδομένων μας, ακολουθώντας τα νέα στοιχεία που προκύπτουν, ώστε να επιτύχουμε την πνευματική πρόοδο. Πράγματι, ακόμα και το νεότερο φιλοσοφικό κίνημα του ρασιοναλισμού έχει ως βάση του την αξία της εμπειρικής απόδειξης. 

Μέσα στα χρόνια των πολιτικών και οικονομικών αναταραχών, η σύγχρονη Ελλάδα προσπαθεί να σταθεί αντάξια των φιλοσοφικών βάσεων της ιστορίας της, με σίγουρο γνώμονα την ανθρώπινη θέληση για ανάπτυξη, όπως αυτή περιγράφηκε. Ένα από τα σημαντικότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η επένδυση στην ουσιαστική εκπαίδευση, κάτι που, από τα στοιχεία των τελευταίων 30 ετών φαίνεται πως η Ελλάδα έχει αρχίσει να κάνει. 

Γιατί όμως αυτή η προσπάθεια παρουσιάζει, συγκριτικά, τόσο χαμηλό βαθμό ανάπτυξης; Η μείωση του εκπαιδευτικού προυπολογισμού, λόγω της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, φαίνεται σίγουρα να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την αναστολή. Παρ’όλα αυτά, είναι ασφαλές να θεωρήσουμε πως η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί κυρίως από την δημιουργία ενός νέου πνευματικού ρεύματος, το οποίο θα βασίζεται στα χαρακτηριστικά που παρουσιάστηκαν προηγουμένως. 

Η Ελλάδα τ(ης)ου Growth Mindset

Όταν η Growth Mindset ξεκινούσε να οραματίζεται το μέλλον της εκπαιδευτικής διαδικασίας – ένα μέλλον το οποίο σκόπευε να βοηθήσει να χτιστεί – φανταζόταν την θεμελίωση ενός καινούργιου ρεύματος σκέψης. Μίας διαδικασίας μετάδοσης γνώσεων και εμπειριών που δεν θα βασιζόταν μόνο σε βιβλία και αναπαραγωγή ποσοτικών πληροφοριών, αλλά στην δια βίου μάθηση και εκπαίδευση, σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. 

Αυτό ακριβώς έγινε το όραμα και η αποστολή της εταιρείας και αυτό ακριβώς ξεκίνησε να κάνει, από την δική της τοπική και κατ’επέκταση, εθνική γειτονιά. 

Ο τρόπος για να το πετύχει είναι απλός αλλά όχι δίχως δοκιμασίες. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να επιτευχθεί η τοποθέτηση των σπόρων αυτής της ανάπτυξης στα διάφορα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά επίπεδα της κοινωνικής δομής, κάτι το οποίο απαιτεί συνεχή εργασία και δημιουργία υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. 

Τα βασικά μέτωπα κίνησης είναι ο χώρος της ιδιωτικής και στη συνέχεια δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς και ο τομέας εκπαίδευσης των εργαζομένων εταιρειών – βασικών συνεργατών σε αυτή την προσπάθεια. 

Έτσι, τα τελευταία χρόνια η Growth Mindset έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες μαθητές και εργαζομένους, έχει δώσει ευκαιρίες ανέλιξης σε νέους εκπαιδευτικούς και instructors και συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή του κύματος, που η ίδια βοήθησε να δημιουργηθεί, αποτελώντας έτσι ζωντανό παράδειγμα της Νοοτροπίας της Ανάπτυξης. 

Πηγές: 

You might be interested in …

Need more info about our classes?

Get in touch today!